Vrijwillig interview Manon Wyers

Omdat onze het fundament van Leuven Aquatics de vrijwilligers zijn, zullen we vanaf heden regelmatig een vrijwilliger in de kijker zetten. Deze keer is het de beurt aan Manon, polyvalent helper bij synchroonzwemmen.

Manon:

  • Meer dan 10 jaar bij synchro actief in en meer dan 7j in het comité
  • Woont samen met Theo in Schulen (Limburg)
  • Mama van Paulien – trainster synchro (foto)
  • Hondliefhebber
  • Afscheidnemend :( 

6 vragen voor Manon

Q1: Dag Manon, kan je kort schetsen wat je doet/gedaan hebt voor synchroon?

A: Zowat van alles. Mijn taak was initieel trainerscoördinator en zat de trainstervergaderingen bij. Omdat onze trainersgroep destijds erg jong was kon ik hen helpen met het in goede banen leiden van de vergadering, verslagen maken,... Ondertussen hebben onze trainsters voldoende ervaring en nu neem ik de boekhouding voor mijn rekening. Deze draag ik binnenkort over aan Naranchimeg. Ook op de spaghettidag en show heb ik mijn steentje (nvdr. zeg maar rots) bijgedragen. Dit kan allemaal wel zeer veel lijken, maar als je het over zeven jaren bekijkt, die gevuld waren met mooie, nuttige momenten en het kijken naar mijn trainende dochter, dan is het allemaal met heel veel goesting gedaan.

Q2: Wat was je motivatie om vrijwilliger te worden bij Leuven Aquatics?

Mijn dochter Paulien was net met synchroonzwemmen begonnen. Ik zat boven in de tribune of in de cafetaria tijdens de training. Het comité van synchroonzwemmen zat op diezelfde moment te vergaderen (omdat de meeste van de kinderen van de comitéleden ook zwommen). Toen ze me vroegen of ik mee wilde vergaderen heb ik direct ja gezegd en van het één kwam het andere.

Q3 : Waarom meteen ja? Had je geen schrik je te binden?

A : Nee hoor, toen onze kinderen in de lagere school zaten werden er geldverzamelactiviteiten georganiseerd door de ouders. Ik heb me toen voor het eerst geëngageerd en vond dat heel leuk, maar vooral ook leerrijk. Daarna was ik kookouder,… en had ik steeds minder twijfel om “ja” te zeggen als ze me iets vroegen De voornaamste reden dat ik me geëngageerd heb is dat ik aan mijn kinderen het goede voorbeeld wil geven, en schrik? Er zijn ook jobkes die weinig inspanning vragen, vb het interview afnemen van de vrijwilligers :-) (nvdr. Interview afnemen, absoluut niet onderschatten)

Q4: Heb je zelf iets opgestoken uit je vrijwilligerswerk?

A: Ja, ik denk veel zelfverzekerder te zijn i.v.m. vroeger. In vergaderingen heb ik geleerd te durven spreken, en hard te discussiëren zonder mensen persoonlijk aan te vallen, wat belangrijk is als je ergens wilt komen. Eenmaal door de groep een beslissing genomen is moet je daar niet telkens op teruggekomen worden natuurlijk. Ik heb het altijd bekeken als een speeltuin voor het “echte (=professionele) werk”, dit met jonge, dynamische mensen, heel boeiend ! Nog heb ik geleerd dat je echt een verschil kan maken, vb. onze trainsters nemen nu veel meer verantwoordelijkheid op zich t.o.v. vroeger. Financieel doet de synchro het een pak beter en er zijn heel wat handige procedures/roadmaps uitgeschreven. Uiteraard is dat allemaal niet mijn verdienste, maar heb er toch aan bijgedragen, dat geeft een goei gevoel. Ook heb ik de structuur van onze grote club leren kennen, want als “leuven Aquatics iets beslist”, dan klinkt dit een beetje alsof europa iets beslist. Ivoren toren gevoel, tenzij je de redenen kent natuurlijk. Als je weet wat er allemaal nodig is om een club van meer dan 1000 leden draaiende te houden, dan bekijk je die dingen anders.

Q5: Wat zijn de sterke punten en zwakke punten van onze club volgens jou?

A: Mwa moeilijk te zeggen. Zichtbaarheid van Leuven Aquatics (de ivoren toren van hierboven) kan nog beter. Maar het is ook niet gemakkelijk als je geen eigen cafetaria hebt waar je geen krantenartikels of bekers kan zetten en op 4 verschillende plaatsen traint. Communicatie is heel belangrijk. Sterke punt is de bekwaamheid van trainers en bestuurders, al zeg ik het zelf :-) . Veel professionele bedrijven zouden iets kunnen leren van de vergadercultuur en het nemen van duurzame beslissingen.

Q6: Danku voor dit interview en geniet nog van je laatste maanden bij Leuven Aquatics...

A: Heel graag gedaan, ga ik doen !

 

Vacatures 

Al onze vacatures kan je vinden op http://synchro.leuvenaquatics.be/vacatures

 

 

Sponsors