LAQUA ondersteunt haar toptalent

Dit seizoen doet Leuven Aquatics een bijkomende inspanning voor haar grootste zwemtalent Lander Hendrickx. Doordat de Vlaamse sportfederaties sinds kort verplicht worden om met één gecentraliseerd trainingscentrum verder te gaan, wordt de vroegere werking van Wachtebeke ingekanteld in het nieuwe trainingscentrum van de Wezenberg in Antwerpen. Hendrickx verhuisde eerder al van Antwerpen naar Gent om in Wachtebeke te trainen en heeft nu in functie van zijn studies beslist niet over te schakelen van Gent terug naar Antwerpen. Leuven Aquatics zal in samenwerking met Lander en de Vlaamse zwemfederatie de ondersteuning, die deels wegvalt vanuit de federatie door zijn niet-overstap, mee opvangen.

 

Lander, kan je even vertellen hoe je vanuit Leuven via Antwerpen in Gent bent beland?

Ik zwom vanaf mijn aankomst op de topsportschool in Antwerpen bij Inge Leeten, een fantastische trainster. Enkel mijn 5e en 6e middelbaar zat ik op de topsportschoo in Antwerpen. Eens afgestudeerd begon ik aan de Universiteit Antwerpen de opleiding handelsingenieur. Echter in de tweede helft van mijn tweede jaar als +18-jarige of elitesporter van de VZF liet Inge weten dat ze zwanger was van haar eerste kindje en dat ze het seizoen erna niet meer zou instaan voor de groep van 18+ zwemmers. Er waren dan drie opties, twee binnen de zwemfederatie met ondersteuning ofwel uit de werking stappen van de federatie die al 4 jaar in mij geïnvesteerd had. De ondersteunde keuzes leken me meer op zijn plaats. In geval 1 kon ik in Antwerpen blijven studeren maar dan zou ik naar de club van Brabo moeten veranderen om bij de kernploeg aan te sluiten. Ik wou en zou mijn club niet verraden dus koos ik optie 2. Ik zou dan samen met Louis Croenen, Raf Vandevelde en Lowie Vandamme gaan trainen bij Rik Valcke. Ik kende hem niet maar wist wel dat Jasper Aerents ongeveer een jaar hard getraind had onder hem en dat hij in het verleden trainer was geweest van Bruno Claeys en Mathieu Fonteyn. Het plan was om dan in Wachtebeke te trainen. Ik had geen rijbewijs of auto dus de meest haalbare kaart was om naar Universiteit Gent over te schakelen aangezien die praktisch bereikbaarder was. Gent is 1u rijden met de trein vanuit Leuven en ligt op 25km van Wachtebeke. 

 

Hoe zien jouw doelstellingen eruit in de toekomst?

Ik wil een mooie prestatie neerzetten in december op mijn eerste WK korte baan binnen in december. Verder wil ik me graag kwalificeren voor het Wereldkampioenschap lange baan in Budapest volgende zomer (juli 2017). Indien mogelijk zou ik erna nog willen deelnemen aan de Universiade in Taipei in augustus. Ik wil me vooral verder ontwikkelen op mentaal vlak en technisch verbeteren in functie van de Olympische Spelen in Tokio 2020.

 

Hoe ga je je in je nieuwe situatie daarop voorbereiden?

Ik train tegenwoordig 9 tot 11 keer per week in het water en 3 à 5 keer op het droge. Van maandag tot vrijdag zijn mijn trainingen gepland zodat ik meer naar de lessen kan gaan en in het weekend doe ik dan wat extra. Ik denk als we deze hoeveelheid consequent en kwalitatief kunnen blijven afwerken dat ik zeker progressie zal maken. Ik heb de voorbije 5 jaar onder begeleiding van de VZF een solide basis gelegd. Ik ken mezelf ook beter nu. Het zwembad van Wachtebeke domein Puyenbroek zal me ook ondersteunen dit seizoen dus ik kan het grootste deel van mijn trainingen in 50m-bad afwerken.

 

Hoe lang moet je nog studeren? Denk je te zullen zwemmen tot het einde van je studies?

Ik zou graag in 2018 mijn bachelor afwerken en daarna verspreid over 3 à 4 jaar mijn master afhankelijk van het niveau waarop ik dan zwem. Als je dit even natelt ga ik nog zeker 5 jaar door. Indien mogelijk zou ik zelfs heel graag als prof zwemmen zoals Pieter Timmers en Glenn Surgeloose gedaan hebben de laatste jaren. Ze hebben heel mooie dingen laten zien en verwezenlijkt in het zwembad en ik denk dat het prof zijn daarbij hielp.

 

Waarom sluit je je niet aan bij een andere club, zoals MEGA, die in Gent is gebaseerd?

Ik zwem al heel mijn leven voor Leuven, ik wil mijn club op de kaart zetten en een generatie inspireren. Ik was er van overtuigd dat ik het meeste steun zou krijgen als ik trouw bleef aan mijn club toen ik besliste om deze stap in het onbekende te zetten. Daarbij helpt Carine Verbauwen (die trainster is bij MEGA n.v.d.r.) me in Gent twee keer per week ondanks het feit dat ik niet van club verander. Dit is een heel groot gebaar.

Sponsors