Verslag BK OPEN

Op de afgelopen Belgische Open Kampioenschappen lange baan in Antwerpen gaven onze oudste zwemmers weer het beste van zichzelf. 

4x goud op de rugslagnummers!

Vaste waarden voor medailles Mirthe Goris en Lander Hendrickx verzamelden samen weer heel wat eremetaal. Mirthe won de 50m en 100m rugslag en nam ook het brons mee naar huis op de 100m vlinderslag na de immer ongenaakbare Kimberly Buys en Valentine Dumont. Bovendien kwam Mirthe na vele jaren opnieuw zeer dicht bij haar persoonlijke records die reeds dateren van 2011 tijdens haar topsportschoolperiode. Een topweekend dus voor haar!

Lander Hendrickx veroverde de gouden plak op de 200m rugslag, al werden de verwachtingen op dit nummer niet helemaal ingelost. Door het oplopen van een stressfractuur aan zijn rib, kon Lander in de voorbereiding niet altijd de trainingen aan de gewenste intensiteit of het vooraf geplande volume afwerken. Hierdoor lukte het niet om zijn knappe tijd op de Vlaamse Kampioenschappen nog te verbeteren. Op de 100m rugslag kreeg Lander meer tegenstand van Stan Franckx, maar slaagde hij er toch in naar de overwinning te zwemmen in een tijd van 57.07, slechts één honderdste boven zijn persoonlijk record. Ook in de snelle reeks van de 800m vrije slag zwom Lander nog naar een bronzen medaille.

Ook als ploeg zwommen onze heren (Lander Hendrickx, Yoran Van Keer, Elias Meeus en Alexis Borisavljevic) naar het podium. Ze haalden op de laatste dag een zilveren medaille op de 4x100m wisselslag.

Internationale dromen

Elias Meeus zwom vrijdag in de finale van de 200m vrije slag met 1.53.21 nu ook op dit nummer de limiettijd voor het European Youth Olympic Festival (EYOF). In de finale van de 100m vrije slag, waarop hij de limiet eerder dit jaar al zwom, verbeterde hij zijn persoonlijke besttijd tot 51.58. Met deze knappe tijden mag een finaleplaats op het EYOF zeker geambieerd worden.

In navolging van Elias was er ook de hoop dat Yoran Van Keer zich zou kunnen plaatsen voor het EYOF via een plek in de gemengde estafette 4x100m wisselslag. Een knappe besttijd de eerste dag op de 50m schoolslag gaf vertrouwen in een goede 100m de dag erna. Hij slaagde er echter niet in om deze 100m met een perfecte indeling te zwemmen, waardoor de gehoopte tijd uit bleef. Bovendien kwam zijn rechtstreekse concurrent voor een plek in de aflossing, Xander Hebb, zeer sterk voor de dag en zou deze zelfs met een goede race van Yoran buiten schot gebleven zijn.

Voor de grootste internationale dromen was het uitkijken naar de 100m vrije slag op zondag, waar tweelingbroers Alexis en Valentin Borisavljevic zich konden plaatsen voor de estafetteploeg 4x 100m vrije slag voor het Wereldkampioenschap. Alexis was dankzij zijn tijd van 49.87 op het Vlaams Kampioenschap voorlopig 5de snelste van België op slechts 0.1 seconde van een aflossingsplek. Valentin leek na een moeilijkere periode weer klaar om in de buurt te komen van zijn 49.63 die hij vorig jaar op het BK zwom. Het gevoel op de dag van de finale bleek echter niet optimaal en het resultaat van beide broers viel tegen. Een zware domper na veel voorbereiding en opofferingen, maar tegenslag is vaak onderdeel van de weg naar de top. Al het mogelijke zal gedaan worden om volgend jaar de estafetteploeg voor de Olympische Spelen wel te halen! ( verslag: Stijn Lievens)

Sponsors